Časzazemljo.si
Trajnostno

Prihodnost hrane zdaj: umetna svinjina in beljakovine iz 'vode in zraka'

K.H. /11. 01. 2020 07.00

Na področju živilske industrije pospešeno razvijajo različne nadomestke mesa in beljakovin, s katerimi bi lahko zmanjšali naš vpliv na planet in posledično omilili podnebne spremembe. Finski znanstveniki razvijajo beljakovino, ki jo pridobivajo s pomočjo zraka, vode in elektrike. Ameriško podjetje pa je predstavilo svoj novi izdelek – svinjino rastlinskega izvora.

Prehranska industrija in posledično hrana na naših krožnikih se bosta v naslednjem desetletju zagotovo precej spremenili, predvsem zaradi številnih inovacij. Eno takšnih trenutno razvijajo finski znanstveniki. Ti namreč beljakovine gojijo tako, da talno bakterijo hranijo z vodikom, ki so ga pridobili z elektrolizo vode, ogljikovim dioksidom iz zraka ter minerali.

Beljakovinska moka, ki se ji reče solein, nima okusa, kar je bil tudi cilj znanstvenikov. Želeli so namreč ustvariti nevtralno snov, ki bi jo lahko dodajali v različna živila. Lahko bi jo uporabljali namesto palmovega olja za izdelavo sladic, sladoleda, piškotov, testenin, omak ali kruha. Raziskovalci pravijo, da bi lahko to beljakovino uporabljali celo kot medij za gojenje mesa ali rib.

Novo živilo bi lahko uporabljali tudi kot krmo za živali, s čimer pa bi močno zmanjšali porabo soje, ki jo pretežno gojijo na ozemlju, kjer je bil nekoč deževni gozd.

Živilska industrija doživlja pravo revolucijo.
Živilska industrija doživlja pravo revolucijo.FOTO: Dreamstime

Gojenje bi lahko imelo ničelni ogljični odtis

Raziskovalci pravijo, da bi lahko takšno hrano gojili skoraj povsem brez ogljičnega odtisa, če bi elektrika, ki bi jo uporabili za gojenje, prišla iz obnovljivih virov, kot sta sončna ali vetrna energija. Če jim bo uspelo to beljakovino proizvajati množično, bi s tem rešili več težav, ki so povezane z živinorejo.

Študija, ki jo je skupina znanstvenikov opravila lani, je pokazala, da je gojenje mikrobiološko pridobljenih beljakovin veliko bolj učinkovito kot soja, saj za tovrstne beljakovine porabimo manj zemlje in približno desetino vode, ki je potrebna za gojenje soje.

Za projekt so v podjetju Solar Foods že pridobili 5,5 milijona evrov investicij, predvidevajo pa, da bodo v naslednjem desetletju stroški proizvodnje te beljakovine primerljivi s stroški, ki nastajajo ob proizvodnji soje. Toda tudi če se znanstvenikom uresničijo sanje in načrti, bo kljub temu preteklo še veliko let, preden bo proizvodnja te beljakovine dosegla takšno raven, da bo zadovoljila svetovnemu povpraševanju.

Ideja zrasla na 'vesoljskem zeljniku'

Direktor podjetja, ki razvija to inovacijo, Pasi Vainikka pravi, da so tehnologijo, ki jo uporabljajo za pridobivanje beljakovine, razvili že v 60. letih prejšnjega stoletja v okviru vesoljskega programa. Poskusna proizvodnja se bo začela leta 2022, nato se bodo glede prihodnjih naložb dokončno odločili leta 2023, in prva prava tovarna za množično proizvodnjo te beljakovine bi se lahko odprla leta 2025.

V prihodnosti naj bi solein s ceno konkuriral soji, na dejansko ceno proizvodnje pa bo najbolj vplivala cena elektrike. Če bo na trgu več elektrike iz obnovljivih virov, bodo tudi cene nižje, pričakujejo raziskovalci.

Svinjina rastlinskega izvora

V Las Vegasu pa je podjetje Impossible Foods, ki proizvaja alternative mesnim izdelkom, predstavilo svoj novi izdelek – nadomestek svinjine. Njihova alternativa svinjini je povsem rastlinskega izvora.

FOTOGALERIJA: Umetna svinjina
images 1 / 6

Prvi izdelek iz umetne oziroma rastlinske svinjine na trgu bodo klobase, prodajati pa ga bodo začeli v eni od verig hitre prehrane v ZDA. Poleg klobas bodo proizvajali tudi mleto umetno svinjino, ki bo lahko nadomestila pravo svinjino v številnih receptih. Napovedujejo še več izdelkov, ki bodo nadomestili priljubljene mesne jedi. "Ne bomo odnehali, dokler ne izničimo potrebe po živalih v prehranski verigi in ne bo globalni prehranski sistem trajnosten," pravi Patrick Brown, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja.

Novi izdelki bodo ustrezali tudi košer in halal pravilom, kar pomeni, da jih bodo lahko uživali tudi verniki judovske in islamske veroizpovedi. Nadomestki svinjine in govedine, ki jih izdeluje podjetje, so narejeni iz hema – molekule, ki jo pridobivajo iz rastlin in ki vsebuje železo, tako da spominja na kri. Hem je tudi v pravem mesu, vendar ga lahko proizvajamo tudi brez živine.

Prednost nadomestka mesa je tudi, da ne vsebuje glutena, živalskih hormonov ali antibiotikov.

Svinjina je trenutno namreč najbolj razširjeno meso na svetu. Z umetno svinjino pa ciljajo predvsem na azijski trg, kjer svinjino uporabljajo v različnih jedeh. Samo na Kitajskem namreč proizvedejo in pojedo več svinjine kot v kateri koli drugi državi na svetu.

Z umetno gojeno hrano 'dve muhi na en mah'

Inovacije na področju pridelave hrane, ki so okolju prijaznejše, pozdravlja tudi okoljski aktivist George Monbiot, ki pravi: "Proizvodnja hrane uničuje živi svet. Ribištvo in kmetijstvo sta daleč največji vzrok za izumiranje vrst in izgubo biotske raznolikosti in bogastva divjih živali. Kmetijstvo je eden od večjih vzrokov za podnebno krizo. Toda ravno ko se je zdelo, da upanje usiha, hrana brez kmetovanja ponuja neverjetne možnosti, da rešimo tako ljudi kot planet." Prepričan je namreč, da bi z začasnim prehodom na rastlinsko prehrano človeštvo pomagalo rešiti številne vrste in habitate.

Analiza, ki jo je opravil možganski trust RethinkX, napoveduje, da bodo beljakovine, ki jih bomo pridobivali s kontrolirano fermentacijo, do leta 2035 približno 10-krat cenejše od živalskih beljakovin.

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
VirusX 12. 04. 2021 13.18
Saj svinjina je že tisočletja, ratlinskega izvora, nič novega. Gledaš na to kot predelano zelenjavo....
picijulka1 30. 03. 2021 14.22
+3
Me zelo zanima kakšen je Kraški pršut ala vegi.
Madžaroš 16. 03. 2021 18.51
hrana za levičarje, zrak in pohan zrak
Zamazenta 19. 02. 2021 11.40
Pa so preučili vpliv teh beljakovin na žive organizme? Namreč pozdravljam to idejo, ker bi bilo takšno meso namreč brez ostalih vplivov/dejavnikov (kot so prehranjevanje živali, v kakšnem prostoru raste, ali se giba ...), sploh če se pri proizvodnji ne bi porabljale enake količine vode in ostalih resursov za proizvodnjo. Seveda v to šteje tudi zmanjšanje toplogrednih plinov in zmanjšanje bio hazard odplak. Sicer sem iz manjše kmetije, koline imamo vsako leto, ampak je veliko dela, da samo par glavam živine omogočiš dovolj gibanja, zdrave hrane in vsega, pa še vedno niso izključene kakšne bolezni in okvare na telesnih organih.
marston 09. 02. 2021 08.09
+2
prava hrana ni umetna, kdor jo želi, naj jo uživa. mi ostanemo pri naravni hrani, telečja jetra, jajca itd
JohannDoe 19. 02. 2021 09.40
+1
Najbolj naravna hrana je tista, ki jo je 90% Slovencev. Če smo sarkastični. Iz Špara, Hofra in Lidla, lepo zapakirana v vakum plastiko in preparirana. Tista doma ima sicer vsaj lepo embalažo, če ni že nizka cena izključni faktor in lepota ni važna. Ona iz gostiln in restavracij pa je lepo v "no name" embalaži in, seveda, tudi po nizki ceni.
Ošnajzlod 25. 01. 2021 15.22
+4
Ko gledam te komentarje, se mi dozdeva, da je večina komentatorjev mlajših od 12 let.
luonatar 07. 01. 2021 09.12
+5
ne gre tu za to, da bi nehali jest meso, tega noben ne zahteva. gre za to, ker se proizvede nenormalne količine mesa, zaradi tega izčrpa ful okolja (samo 1 primer: za 1 kg mesa se porabi od 5.000 do 20.000 litrov vode), potem se ga pa še nevemkok zavrže, ker morajo trgovine vedno pač prodajat sveze. dejte mal pomislt na to, da je treba pazit na okolje in se zavedat, da če imamo dans še pitno vodo, je mogoče jutri ne bo več, če ne bomo začeli paziti na vseh področjih.. vse jemljemo za samoumevno, nihče se pa ne zaveda pomena dobrin..
Teoretik zarot 21. 01. 2021 19.54
-2
Še dobr da mam u štali 30 govedu da mi ne bo treba tega sra... jest
GlasModrosti 10. 09. 2020 11.47
+4
Upam, da jim rata narediti umetni tartuf.
Zamazenta 19. 02. 2021 11.41
To bi pa bil dosežek.
Brabus 12. 01. 2020 15.44
+2
Pustite nas, mesojedce pri miru. Tudi mi vas, rastlinojede, pustimo na miru.
Blue Dream 05. 08. 2020 18.34
+8
Tvoja pravica do izbire < pravica do življenja. Živi in pusti živeti
First Last 21. 08. 2020 19.13
+0
Gre se za pravice drugih živih bitij in narediti svet lepši, da spregledamo nad našo naravo in nehamo grebsti za imetje in iskati užitke v zunanjih senzacijah ampak v sebi, na hrano se mora gledati kot sredstvo za življenje in dvomim da poješ 2 krat za eno pest mesa tedensko kot je priporočeno. Om nom nom bašete se kot anakonde, nezavedni ljudje.
JohannDoe 19. 02. 2021 09.33
+0
@konjiček Nisem še nobenga slišal, da bi kričal "pustite nas vegetariance pri miru", ko prelista Šparov katalog za čevape.
Uporabnik757196 12. 01. 2020 13.01
+13
Ideja ni slaba, če bo okus dober. Si predstavljam, da mleto meso bi šlo ker se da marsikaj “skriti” noter z dodatki. Samo medium pečenega rosbifa pa noben ne more naštrikati brez teleta. No ce se vsaj delno zmanjša proizodnja mesa, je že nekaj.
First Last 21. 08. 2020 19.07
+5
Važno da je hrana zdrava, prenehajo hlastati po zunanjih užitkih senzacij in začnimo iskati v sebi, na hrano pa glejmo bolj z vidika sredstva za življenje katerega se moramo naućiti bolj uživati samega po sebi.
Zamazenta 19. 02. 2021 11.46
Ravno pred dnevi sem opazil na enem družbenem omrežju posnetek, kako 3D tiskajo celi kos govejega mesa z vzgojenim mesom z maščobami in vsem, kar spada poleg. Potem so to meso stisnili v končno obliko, spekli ta kos in kos mesa iz normalne mesne proizvodnje. Ni se dalo prepoznati, katero meso je vzgojeno v laboratoriju in katero je od živali. Kar se pa okusa tiče pa žal ne morem komentirati, je le potrebno okusiti prej.
janezpodre 12. 01. 2020 12.43
+2
Eni klobasasti klobasači mislijo, da bodo čez 200 let leteli na Mars s kravo in petimi prašiči na krovu. Dajte no, mal razvoja pa mora bit, čeprav vam fajmoštr prav, da je bil srednji vek kar u redu.
crazy but true 12. 01. 2020 12.49
+3
Cez 5-10 let pa res.. mogoce prasickov ne bo na zacetku, na dolgi rok bodo pa tudi zivali sle z nami. Tako kot vedno.. kralja zivali ne bomo pozabili vzeti s sabo..
morfo 10. 01. 2021 15.48
-2
Čez nekaj časa bodo res leteli na Mars krave in prašiči, seveda kot poskusnin zajčki.
Komendator 12. 01. 2020 10.43
+11
Neverjetno kako je večina proti razvoju. V vsaki novosti takoj vidite le zaroto. Če bi bilo vse po vaše bi še vsi živeli v votlinah s povprečno življensko dobo 35 let!
crazy but true 12. 01. 2020 12.12
-14
Ja ja.. razvoju. Vi kr sebe pitajte s temi "zelo zelo zdravimi" burgerji, normalne ljudi pa pustite na miru. Samo, sej itak ne boste ostali samo pri svoji prehrani, mar ne? Vas cilj je da tudi vsi ostali ne bodo mogli jesti mesa... hej, zakaj bi jedli z zakonom prepovedano hrano, ce lahko jemo "meso" iz bogvecesa..
ahim1225 12. 01. 2020 10.34
-4
Samo, da Šarec ne bo ustanovil inštitut za umetno hrano. Pri tem komiku je vse mogoče, ustanovil je nek organ za podnebne spremembe, ta pa je teliček samo, da zaposluje ljudi v javno upravo in trati davkoplačevalski denar.
Kollerik 12. 01. 2020 10.05
+7
To bomo morali nekoč žret samo mi, sleherniki....
crazy but true 12. 01. 2020 12.18
-5
Jasno. Zakaj pa mislite da se je sla zakonodaja o "cutecih bitjih".. ko bodo dobile "pravico ne biti pojedene", bomo drzavljani ratali vegani. Zlepa ali zgrda..
morfo 10. 01. 2021 15.51
-1
Edino mi ni jasno kako bodo rešili problem divjih čutečih bitij ki jedo čuteča bitja. Bodo delali umetne klobase za leve, hijene, aligatorje......?
TSTU 12. 01. 2021 13.07
+0
Digestivni sistem tam je drugačen, oni to rabijo.
TSTU 12. 01. 2021 13.09
+0
Tebe takrat že zdavnaj več ne bo. To bodo jedli tvoji prapravnuki, ker ste jim danes uničli svet z svojo požrešnostjo.
polikarbonatka 12. 01. 2020 09.59
+35
Hrane je itak preveč.Na tone hrane konča v smeteh.
BobbyP 12. 01. 2020 09.58
+1
Za Greto in DiCapria bi bili dovolj že naravni živalski proizvodi izpod repa omenjenih krav in svinj. 🙄
pingo91 12. 01. 2020 09.55
+15
Žal se živalske beljakovine ne more nadomestiti z rastlinsko. Rastlinske beljakovine NE VSEBUJEJO vseh aminokislin ko so gradniki beljakovin da bi se jih dalo nadomestiti... Veganska prehrana pomeni nazadovanje v človeškem umskem razvoju, samo kako to dopovedati veganom??
mitkob 12. 01. 2020 10.55
+17
Katerih esencialnih aminokislin se ne da dobiti iz rastlinske hrane?
jakec1575 12. 01. 2020 12.19
+18
pongo ti pa si mal za casom. mislim, da isces samo izgovore, da se ti ni treba spremeniti. Pa unicuj naprej okolje. tvoja vest.
First Last 21. 08. 2020 19.08
+5
Nikakor ne drži, dokazano so celo bolj kvalitetne, samo jesti je treba znati.
zurbrigen 22. 08. 2020 09.23
+1
ja dej nas razsvetli, kako je s tem in katere to so, ter kako se jejo ipd. ne bit tolk skrivnostni vedno.
balon200 01. 09. 2020 14.44
+1
Meso drugih živali je za človeka zgolj hrana v nuji. Se pravi, če res ni nič drugega, napadeš drugo žival in poješ, pač. Izvorna človeška hrana za vsak dan je in je po naravi vedno bila sadje in zelenjava. Tako je tudi človek prilagojen. Narobe je, da človek je meso sploh, in to vsak dan se pita zadnja desetletja. Že otroke v vrtcih, šolah. Popolnoma narobe. V vseh pogledih.
marston 12. 01. 2020 09.45
+5
Na vsak način hočejo vlade zmanjšat populacijo in povečat dobičke svojim šefom. Hkrati bo boom za farmacijo, bolezni se bodo krepile itd. V ozadju verjetno veganska propaganda, ki je podprta s steani proizvajalcev kosmičev in visoko predelane hrane, ki nas zastruplja. Prihodnost je v organski hrani, živalskega in rastlinskega izvora. Kdor pa hoče si uničit hormonsko ravnovesje in poškodovat genski zapis, pa naj izvoli z umetno svinjino in ostalo svinjarijo. Ljudem pa pustite prosto izbiro glede hrane. Veliko ljudi ne bo nihče prisilil v umetno hrano. Keto je zakon.
Ramzess 12. 01. 2020 09.38
+2
Če si človek hoče dobro, tudi za duševni razvoj in telesno, ter duševno zdravje, bo prešel iz težke mesne prehrane na lahko rastlinsko hrano, dele rastlin njihove plodove, kakor mu je tudi po resnični naravi namenjeno.
crazy but true 12. 01. 2020 09.12
+28
Umetna hrana z miljonkrat vec estrogena kot je naravni nivo in vi bi to radi prodajali kot eko/bio? A se vam je cisto zmesalo?
Relin Quish 12. 01. 2020 09.18
+4
Od kje ta podatek?
crazy but true 12. 01. 2020 09.30
+2
Impossible burger je eden od takih primerkov.
Kristof19 12. 01. 2020 10.26
+2
Analiza Impossible burgerja je pokazala da ima tak burger 18 milijonov krat vec estrogena kot pa navadni burger,
First Last 21. 08. 2020 19.10
+4
Ne enačite rastlinskega estrogena z živalskim, namreč rastlinski zavira škodljivega- živalskega, sam pa ne povzroća težav. Samo iskanje utehe izgovorov in zagovarjanje kar imaste pač radi, Še dolgo bo potrebno da se spregleda nad našo naravo.
Časzazemljo.si
ISSN 2630-1679 © 2025, Časzazemljo.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1073