Časzazemljo.si
Zelena Slovenija

Zakaj je bolje jesti manj mesa kot zgolj izbirati lokalno

Miha Kranjc /05. 06. 2023 17.52

Uživanje lokalno pridelane hrane lahko pomaga predvsem pri reševanju izpustov transporta, vendar je to le majhen del celotnega problema. Tudi če bi jedli izključno lokalno pridelano hrano, bi to imelo manjši učinek na ogljični odtis, kot če bi se samo en dan na teden popolnoma izognili hrani živalskega izvora. Pridelava mesa ima namreč vplive na skoraj vse dejavnike, ki prispevajo h globalnemu segrevanju.

Zeleni teden

Iz podnebnega vidika je to, kaj jemo, veliko pomembneje od tega, od kod je naša hrana pripotovala. Emisije metana, didušikovega oksida in ogljikovega dioksida nastajajo v celi verigi od pridelave hrane do njene predelave, pakiranja in distribucije, potem pa še pri potrošnji hrane in ravnanju z odpadki. "Številne raziskave emisij toplogrednih plinov v globalnem sistemu oskrbe s hrano so pokazale, da v prehranski verigi nastane kar četrtina, če upoštevamo še ravnanje z odpadno hrano, pa kar tretjina svetovnih človeških emisij toplogrednih plinov," opozarja dr. Renata Karba iz Umanotere.

Pridelava mesa zahteva tudi velike količine naravnih virov, kot so voda in zemljišča. Pridelava krme za živali je velik porabnik teh virov. Govedina je največji porabnik naravnih virov: za kilogram govejega mesa je potrebnih do osem kilogramov žita,  za proizvodnjo kilograma svinjine okoli štirje kilogrami žita in za proizvodnjo kilograma piščanca do 3,5 kilograma žita. Pridelava krme za živali uporablja približno tretjino vseh obdelovalnih zemljišč.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz grafa izhaja, da pridelava govejega mesa daleč največ prispeva k naraščanju toplogrednih vplivov v ozračje. Kilogram govedine je odgovoren za 90 kilogramov izpustov.  

Še en zanimiv paradoks: Živinoreja (za meso in mlečne izdelke) uporablja tudi 77 odstotkov kmetijskih površin na svetu (njive, travniki in pašniki), a proizvaja le 18 odstotkov svetovnih kalorij. Večina te zemlje se uporablja za pašo in pridelavo krme za živino. Na primer, približno 85 odstotkov svetovne soje uporabljajo za krmo, medtem ko se je le približno šest odstotkov uporablja neposredno za človeško hrano, kot sta denimo tofu in sojin napitek. Raziskovalci so izračunali, da bi se količina globalno potrebne kmetijske zemlje zmanjšala skoraj na polovico, če bi se ljudje odpovedali govejemu mesu ali jagnjetini.

Približno 80 odstotkov vodnih virov po vsem svetu se uporablja za kmetijske ekosisteme. To se nanaša na vso kmetijsko pridelavo, vključno s pridelavo živine, pridelavo rastlin za človeško hrano in pridelavo krme za živino. V razvijajočih se državah se za namakanje uporablja do 90 odstotkov vse vode, medtem ko se v razvitih državah uporablja do 60 odstotkov vse vode. Pridelava hrane za živino ima pomemben vpliv na porabo vode. Na primer, v ZDA skoraj tretjino vode porabijo za pridelavo pridelkov za krmo goveda. Podobno je pokazala tudi študija iz leta 2019, ki navaja, da Kitajska več kot tretjino vse vode porabi za pridelavo hrane za živino.

Obstaja pa tudi veliko primerov študij, ki kažejo, da ima uvožena hrana pogosto celo manjši ogljični odtis. V večini držav se lahko določena živila gojijo in obirajo le v določenih delih leta, vendar so zaradi potrošniških navad, ki jih želijo celo leto, tudi na voljo vse leto. "To nam daje tri možnosti," pravi Hannah Ritchie, raziskovalka na Univerzi Oxford: "Uvoziti izdelke iz držav, kjer so v sezoni, uporabljati energetsko intenzivne metode proizvodnje v rastlinjakih, da jih proizvajamo skozi vse leto, ali uporabiti hladilnike in druge metode, da jih shranimo za več mesecev."  Tako pridemo do paradoksa, saj je v mnogih primerih prva možnost okoljsko najmanj obremenjujoča, čeprav hrana prepotuje na tisoče kilometrov. "Lokalno prehranjevanje bi imelo pomemben vpliv le, če bi bil transport odgovoren za velik delež končnega ogljičnega odtisa hrane. Za večino živil to ne drži," še dodaja.

Na POP TV med 5. in 11. junijem poteka Zeleni teden. V tem času smo vsak dan posvetili določeni tematiki: od lokalno pridelane hrane, trajnostne mode, onesnaževanja, transporta in sožitja z naravo. Ker je prav, da se o trajnostnih načelih ne samo govori, temveč se jih živi, so za vsak dan v tednu zaposleni organizirali različne zelene aktivnosti, v svojih informativnih programih, na spletnih portalih in družbenih omrežjih pa skozi vsebino in praktične nasvete osveščajo o trajnostnih praksah.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
klavdijl 06. 06. 2023 10.23
+1
Ljudje delajo primerjave na napačnih predpostavkah in potem taki "super" grafi padejo ven. Seveda je bolj okoljevarstveno jesti lokalno (ali pa vsaj izdelke znotraj Evrope) kot pa se za en dan odpovedati mesu. Prav tako pa je seveda smiselno zmanjšati uporabo mesa do te mere, da se lahko uvede samo ekološka vzreja. Pašna/lokalno pridelana govedina ni (tako) problematična. Trenutne podatke pa se bazira na globalni proizvodnji, kjer se govedo krmi z žiti ipd. Prav tako monokulturni nasadi (za živino ali ljudi) ubijajo biotkso raznolikost, kar se že močno pozna (npr. na populacijah ptic po EU). Veliko se lahko naredi tudi, če se zmanjša količina zavržene hrane (tu pa so živalski produkti zaradi manjšega roka trajanja bolj na udaru) in če se kupuje res lokalno (direkt od kmetov), saj se s tem zmanjša logistika (embalaža, transport, trgovine) ...
VelikoVedro 06. 06. 2023 09.25
+4
Med korono je bilo desetisoče do stotisoče letov *praznih* letal, da so ohranili slote na letališčih. Javni promet je popolnoma v razsulu in sili posameznika v uporabo avta za dnevne migracije na delo. Najbolj zeleni med zelenimi so na polno zagnali prozivodnjo premoga in pridelujejo elektriko v termoelektrarnah - lastnih in sosedovih. Ceste se utapljajo v tovornem prometu, ki kuri ogromne količine goriva in transportira v veliki meri nepotrebno kramo, ki se prozvaja ne zato ker se rabi, ampak zato da se prodaja ker denar se mora obračat. Enako z ladijskim prometom, kjer nikjer ni videti kakšnih 'hibridnih' ladij z dodatnim visokotehnološkim jadrom ali dvema, da bi vsaj malo zmanjšali porabo in emisije. WEF-ovci, ki nam predavajo o tem kako smo mi problem, se na svoje sestanke vozijo s privat letali, helikopterji in blindiranimi avti. Ampak problem je, da se *mi* preveč vozimo, da *mi* pojemo preveč mesa ... Pa dej odj ... Sem totalno za čisto energijo, čiste tehnologije, ohranjanje okolja, tudi zato da bodo naši zanamci imeli kaj od planeta in življenja; ampak tole z mesom nima nobene veze s tem.
petb 06. 06. 2023 10.04
+3
Z jezika si mi vzel.
Zentrum 05. 06. 2023 21.46
+4
Joj, sem skoraj pozabil, da si moram narediti šnicl za večerjo. Hvala vam za opomnik!
RdecaPesa 05. 06. 2023 20.09
-1
Goveda jedo govedino
siFBI 05. 06. 2023 20.12
+2
Črvi jedo vegiče :)
Reycis 05. 06. 2023 19.21
+5
Za okolje bi tudi bilo bolje če bi vse begunce vrnili nazaj v Afriko ker tam porabijo bistveno manj naravnih virov kot pa tule pri nas. Pa se noben "okoljevarstvenik" ne zavzema za to. Sicer se stinjam, da je količina mesa, ki jo pojemo škodljiva za zdravje. Ampak tule se ne gre ne za okolje ne za zdravje.
petb 06. 06. 2023 10.06
+1
In če bi jih vrnili v Afriko, za popotnico pa še vse, kar so Evropejci pokradli v Afriki, vključno s sužnji, bi v Evropi še živeli po jamah.
Sadjevec 05. 06. 2023 18.56
+2
Pri vplivu govedoreje je potrebno odšteti vsaj co2, ki bi nastajal zaradi gnitja trave / Pri vsej procesirani hrani je potrebno dodati vpliv gradenj in vzdrževanj tovarn, transportnih poti, tudi vpliv zaposlenih (stanovanja, prevoz na delo,…) tega je pri kmetijstvu bistveno manj / Poleg tega je pri veganski prehrani potrebno dodati co2 vpliv proizvodnje vseh prehranskih dodatkov, katere po navadi vegani potrebujejo / Ne smemo pa pozabiti še stroške zdravljenj, ki izhajajo iz uporabe rastlinskih olj in procesirane hrane ……
Kobansko 05. 06. 2023 18.56
+11
Dokler laufa moto GP, formula, Relyi na vsakem koncu, letala, termoelekrarne..... tako dolgo bom vozil diesla, in jedel meso in podpiral slovenkega kmeta. Evropa ni svet, kaj mislite, da bodo Indija, Pakistan, Kitajska kar na lepem zaprle termoelektrarne in vse ostalo. V Evropi bo samo mala tehnološka elita zaslužila, bebeki pa naj mislijo, kaj vse so naredili za ta planet. Vsi naj gredo v golobovo materino.
spectator935 05. 06. 2023 18.53
+4
Kupujmo in jejmo lokalno in sezonsko. Naredili bomo uslugo sebi in planetu
dajno 05. 06. 2023 18.51
+8
Mene boste zezali za zrezke in ćevape, vsak dan pa na tisoče avionov v zraku, na morju xy tankerjev, tovornih ladij, ki vam vozijo eksotično sadje?
Quatflow 05. 06. 2023 18.46
+3
Da nekdo živi mora nekaj umreti..
Mirko papež 05. 06. 2023 18.19
+10
Vsak dan na tisoce letal v zraku,brezveznih letov da hodijo barbike selfije delat na maldive...pa vse jahte ki skurijo par tisoc litrov v parih dneh...vsi šleperji ki vozijo kitajsko robo namesto da bi domače proizvodnje držali...js se bom pa domače govedine od kmeta odrekel...ja veš da ne😁
First Last 05. 06. 2023 18.21
-11
Odrekanje gre samo v smislu tvoje mentalne šibkosti in oklepanja. Tipično kazanje s prstom ja kaj pa to pa to in ono, namesto da bi bil srečen da prispevaš in si mentalno sposoben videti nad okus...
Artechh 05. 06. 2023 18.07
+6
Na travnik se pejte past če vam pase5, ni ga čez pečenko
First Last 05. 06. 2023 18.22
-4
si ti pravi pečenko
ap100 05. 06. 2023 17.59
+4
pomembno je ne metati hrane stran- kar pa je odpadkov, pa za prehrano živali in kompostiranje za rastline pa bo katerekoli hrane za vse še preveč
Rožle Patriot 05. 06. 2023 17.59
+3
Stop Golobizmu !!!
Časzazemljo.si
ISSN 2630-1679 © 2025, Časzazemljo.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1088