Časzazemljo.si
Trajnostno

V laboratoriju vzgojene mesne kroglice in zrezki na policah že v dveh letih?

A.K. /16. 03. 2025 14.07

Živila, pridelana v laboratoriju, so bila nekoč del znanstvenofantastičnih romanov, v Veliki Britaniji pa bi lahko bila odobrena za prehrano ljudi v naslednjih dveh letih. Na otoku so vodilni na področju razvoja izdelkov, vzgojenih v laboratoriju, vendar se večina takšnih podjetji pritožuje nad težavami pri pridobivanju odobritve Agencije za standarde hrane.

Podjetja v Združenem kraljestvu  v laboratorijih že proizvajajo mesne kroglice, živalsko maščobo in številno drugo hrano, poroča Sky News. Zatika pa se pri pridobivanju odobritve s strani Agencije za standarde hrane (FSA). Vendar so pristojne institucije zdaj sporočile, da bo skupina znanstvenikov in zakonodajnih strokovnjakov začela zbirati stroge znanstvene dokaze o izdelkih in o tem, kako so izdelani. FSA je dodala, da je zavezana dokončanju "popolne ocene varnosti" dveh laboratorijsko proizvedenih živil, kar bi lahko omogočila njihovo prodajo v Združenem kraljestvu že v naslednjih dveh letih. Singapur, Izrael in deli ZDA so že odobrili gojeno meso za prehrano ljudi, medtem ko ga je Združeno kraljestvo doslej dovoljevalo samo v hrani za hišne živali.

V laboratoriju vzgojena hrana
V laboratoriju vzgojena hrana FOTO: Shutterstock

Zakaj sploh laboratorijsko izdelana živila?

Živila, kot so burgerji, zrezki, klobase in losos, znanstveniki v laboratorijih razvijajo iz drobnih živalskih celic. Narejeni so brez uporabe tradicionalnih metod kmetovanja, kot je denimo vzreja živine. Laboratorijsko pridelano meso ima zato močne okoljske prednosti, saj njihova proizvodnja ne zahteva velikih količin zemlje in vode in so emisije toplogrednih plinov, ki so posledica živinoreje, zmanjšane. Znanstveniki naj bi delali tudi na spremembi hranilne vrednosti mesa, gojenega v laboratoriju, tako da bi bilo to celo bolj zdravo od živalskih proizvodov, piše SkyNews. 

Številni sicer opozarjajo, da razvoj hrane v laboratoriju pomeni nov odmik od naravnih živil v času, ko že obstaja zaskrbljenost zaradi uživanja ultra predelane hrane. In nekateri rejci živali se bojijo, da laboratorijsko pridelano meso predstavlja še eno nevarnost za njihovo preživetje. 

Raziskovalci na Finskem so, kot je poročal BBC, v eni izmed študij primerjali hranilno vrednost nekaterih živil in njihov pritisk na okolje, torej – koliko vode, zemlje in emisij se porabi za njihovo proizvodnjo, da na koncu pristanejo na naših krožnikih. Ugotovili so, da bi lahko zamenjava mesa in ostalih živalskih izdelkov z alternativami, vzgojenimi v laboratorijih, močno znižala pritisk na okolje. A zaenkrat so tehnološke rešitve v tej smeri še na dokaj nizki ravni, se zavedajo raziskovalci, zato poudarjajo, da lahko ima podoben učinek tudi zmanjšanje količine mesa v naši prehrani.

V laboratoriju vzgojena hrana
V laboratoriju vzgojena hrana FOTO: Shutterstock

Pa smo na to pripravljeni?

"Z znatnim zmanjšanjem živil živalskega izvora in zamenjavami z novimi živili in alternativami rastlinskih beljakovin lahko občutno zmanjšamo vplive na okolje v smislu potenciala globalnega segrevanja, rabe zemljišč in rabe vode," je poudarila Rachel Mazac z univerze v Helsinkih, ki je sodelovala pri raziskavi. A kot je dodala, so raziskovalci odkrili podobne prihranke pri veganskem načinu prehranjevanja. Podoben prihranek naravnih virov pa so izračunali tudi, če bi povprečen jedec 75 odstotkov mesa zamenjal z rastlinskimi alternativami. 

V laboratoriju vzgojena hrana
V laboratoriju vzgojena hrana FOTO: Shutterstock

A ni jasno, če so potrošniki za takšno spremembo prehranjevanja že pripravljeni. Po vsem svetu pospešeno razvijajo nove inovativne načine za proizvodnjo hrane, ki bi bila bogata z beljakovinami in ostalimi hranili, hkrati pa bi bila okoljsko sprejemljivejša – torej, da bi se za njeno pridelavo porabilo manj vode in ostalih naravnih virov. Kot je za BBC ocenil dr. Asaf Tzachor z Univerze Cambridge, so to obetajoči zaključki, a prav nepripravljenost potrošnikov za spremembo prehranjevalnih vzorcev bi lahko preprečila oziroma upočasnila to potrebno tranzicijo iz pretežno mesne prehrane. Že številne druge študije so pokazale, da je premik proti rastlinskemu načinu prehranjevanja nujen in da ima takšen način prehranjevanja blagodejne učinke tako za zdravje kot planet.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
StayALive 16. 03. 2025 16.38
+1
Nažret se tega junka potem pa hitro na OI.
StayALive 16. 03. 2025 16.35
+1
Ta se Bosca se je tudi že vsega lotil. Očitno mu mlado meso diši.
Juzles Iters 16. 03. 2025 18.46
On se je vehementno lotil globalističnih projektov: elektrifikacija v transportu - letala, umetno meso, gradnja 15min soseske v LJ... Saj zato ga pa globalisti nosijo po rokah in se kopa v denarju. Zadnjič se je z Bezosom slikal, potoval h Trumpu. On je ortodoksni, z globalistično ideologijo opran globalist. Če bi se on ukvarjal z govedorejo in fosilci, ti nikoli ne bi zanj slišal.
25.maj 16. 03. 2025 16.31
+1
ja krasno, saj pravite, da govedo uničuje podnebje, ergo, umetno meso, pa inšpektorca ne bo več imela potrebe po zaseganju živali
StudyBitcoin 16. 03. 2025 15.55
+0
🤮🤮
asdfghjklč 16. 03. 2025 15.53
+1
Se ne čudim pri angležih ... kdor še tam ni jedel mesa in kruha, potem ve, da eno in drugo nimata nobenega okusa po enem in drugem ... nagravžno.
seter73 16. 03. 2025 15.48
+1
Samo hrabro.., pricakujte degenerirane potomce, unicene imunske sisteme, obiske bolnic..., za vse z slabim IQ pa samo v razmislek.., milion let se je narava in znjim clovek ter "hrana" razvjala.., in sedaj mislite da se da kakorkoli to evolucijo zamenjati z laboratorijem in škatlo?
StayALive 16. 03. 2025 16.37
+2
Saj to je cilj. Med tem ko Slovenci izvažamo šeroleje, raja žre junk iz romunije. In tako bo tudi ostalo.
SloSport28 16. 03. 2025 15.19
+0
Dejstvo: To je meso brez hormonov, brez mikroplastike in brez antibiotikov. Ter brez smrti in trpljenja. Sicer ne jem veliko mesa, tole bom pa z veseljem!
petka5 16. 03. 2025 15.26
+5
Kako veš kaj so dali vse v laboratoriju notri? Izogibam se umetnim vitaminom, tudi tega umetnega ne bom jedla... Kakšen bo vpliv tega umetnega na telo bomo šele kasneje izvedeli ...
Juzles Iters 16. 03. 2025 15.43
-1
Slo Pišeš oslarije. To umetno meso nastane z delitvijo celic, hrana pa so kemikalije. In to ene in iste celice, npr. mišične. V živih organizmih recimo živali pa imaš mnogo več vrst celic, ki sestavljajo notranje organe, krvne celice, živčne celice itn. Vse te celice v živalih proizvajajo celo vrsti življenjsko pomembnih surovin, ki jih pri umetnem mesu ni. To so npr. snovi, ki krepijo imunski sistem, proizvajajo vitamine kot je B12, kot je npr v jetrih, drugod ga je bistveno manj, potem recimo v možganih in živcih je mielin, ki pomemben za obnovo in razvoj živčevja, potem so v telesu žleze, ki proizvajajo hormone npr. tiroidne, spolne in druge itn. Tega v umetnem mesu ne boš našel. Vse te snovi pa si v dobi odraščanja zelo pomembne, pomanjkanje teh snovi pa bi vodila v okrnel psihofizični razvoj dobi odraščanja, nižji IQ ipd. Je to tisto, kar bi si želiš zase in za druge?
kleos 16. 03. 2025 15.05
+3
V AJDOVŠČINI JE EDEN IZMED LABORATORIJEV, LASTNIK Ivo Boscarol
nelika123 16. 03. 2025 15.04
+0
Da boste še povečali bolezni in potem nam prodajali zdravila.Ne hvala...
oježeš 16. 03. 2025 14.54
+6
Naravno je le naravno in nobena umetno narejena zadeva ne odtehta naravnega. Le nove bolezni se bodo pojavile, katerim ne bo znan proti ukrep. Ne razumem zakaj nam je kaj takega sploh treba?
Samo navijač 16. 03. 2025 14.48
+6
V Sloveniji nam ni tega treba. Meso si pridelamo sami. Na otoku tistemu kalifatu pa naj to veselo jedo , bodo prej pri devicah.
Mr Nobady 16. 03. 2025 14.31
+0
Če bi vsaj cena bila nižja od pravega mesa.
petka5 16. 03. 2025 14.30
+8
Nikoli ne dam tega v usta, raje ne jem mesa.
jablan 16. 03. 2025 14.25
+9
NE HVALA
Nightrider 16. 03. 2025 14.18
+11
Koliko energije - elektrike gre za proizvodnjo kiligrama takega mesa?
Časzazemljo.si
ISSN 2630-1679 © 2025, Časzazemljo.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1073