EKOLOGIJA

Sušni alarm v Franciji: progresivna vodna tarifa in prepoved prodaje bazenov

printNatisnimessage10
Francija se je znašla v primežu suše. Obeti za poletje so vroči. Napovedujejo, da bo to poletje še bolj sušno kot lani, saj ima država še nižje ravni podzemne vode. Zaradi zgodovinsko suhe zime izsušena tla niso mogla sprejeti dovolj vode pred vročimi meseci, ki se obetajo. Še posebej prizadeta je regija v vzhodnih Pirenejih, kjer bodo razglasili krizno stanje, med ukrepi pa bo tudi prepoved prodaje bazenov.

Raziskovalci opozarjajo, da so vodne razmere na stari celini za zdaj zelo negotove. Države po vsej Evropi so se tako s strahovi pred sušo borile tudi pozimi. Malo dežja in sneženja namreč pomeni, da se že tako nizke zaloge v sicer običajno mokrem obdobju niso obnovile. Zaradi izjemno suhe in tople zime ter podpovprečne snežne odeje so razmere skrb vzbujajoče zlasti v Franciji, Španiji in severni Italiji, kot smo že poročali. 

Evropska komisija svari, da bi Evropa, predvsem sredozemska regija, letos lahko doživela še eno ekstremno poletje. Evropska komisija tako opozarja, da bi lahko bilo poletje še bolj suho kot prejšnja leta, pri čemer bodo padavine v prihodnjih tednih ključne za določitev, kaj se bo zgodilo.

Suša v Franciji
Suša v FrancijiFOTO: AP

Francoski minister za ekološki prehod Christophe Bechu je zdaj sporočil, da bo na območju vzhodnih Pirenejev, ki mejijo na špansko Katalonijo, od 10. maja uradno razglašen sušni alarm oziroma krizne razmere.  Od takrat  bodo na območjih začele veljati prepovedi pranja avtomobilov, zalivanja vrtov in polnjenja bazenov, poroča BBC. "Izstopiti moramo iz kulture razsipništva z naravnimi viri," poudarja Bechu. 

Oblasti so šle še korak dlje in v trgovinah tako sploh ne bo več mogoče kupiti bazenov, piše BBC. Kot pojasnjuje Bechu, so se za takšno potezo odločili, da preprečijo ljudem, da bi jih zamikalo, da storijo nekaj, česar tako ali tako ne smejo, torej da bi napolnili bazene. 

Na območju v letu dni skupaj niso zabeležili niti enega celega dneva dežja. V delih okrožja so ravni vodonosnika tako nizke, da se strokovnjaki bojijo pronicanja slane vode iz morja, zaradi česar bi voda iz pipe lahko postala nepitna. Nizke ravni vodonosnika pomenijo tudi višjo koncentracijo onesnaževal, kar lahko prav tako močno poslabša kakovost vode, svarijo. 

PREBERI ŠE
Priprave na sušno poletje: 'Moja rešitev je, da molim in upam'

Kot pravi Bechu, je to dokaz, da so podnebne spremembe tukaj in zdaj: "Pozabiti moramo na našo kulturo razsipništva. Pokazati moramo varčnejše vedenje z viri, ki so nam na voljo. V takšni krizi je odgovor preprost. Voda je namenjena le za pitje in za nič drugega." 

V Franciji utripajo vsi alarmi, potem ko je suha zima izsušila že tako izčrpane zaloge podzemne vode. Moker marec je kmetom le prinesel delno olajšanje, saj so se tla pred sajenjem vsaj malo navlažila, vendar je raven podzemne vode, zlasti v Sredozemlju, še vedno nevarno nizka. Le Bretanja in Akvitanija na jugozahodu sta v relativno ugodnem položaju.

PREBERI ŠE
Turkizni raj za turiste v Franciji zaradi suše postal blatna puščava

Ko se zemlja izsuši, so jo kmetje prisiljeni zalivati sami, kar posledično še dodatno zniža nivo podtalnice. Kot ocenjujejo, bi suša najbolj prizadela sadje in vinsko trto, izpostavlja Deutche Welle.

Predsednik Emmanuel Macron je prejšnji mesec napovedal vsedržavni program za nadzor nad sušnimi razmerami. Napovedal je tudi progresivno vodno tarifo, po kateri bi se poraba nad določeno količino – na primer za bazene – zaračunavala po višjih cenah.

PREBERI ŠE
Suša v Evropi: to poletje bi lahko bilo še bolj suho kot lansko

Po besedah Bechuja letos približno 2000 vasem in mestom grozi izguba oskrbe z vodo. Lani je imelo resne težave 1000 občin, od tega jih je bilo treba okoli 400 opremiti s plastenkami ali cisternami. "Vojna za vodo, ki jo je sprožil padec zalog, je resnična grožnja naši državi," je sklenil.