Časzazemljo.si
Trajnostno

Na računu tudi okoljski odtis: kupci zato drastično zmanjšali nakupe rdečega mesa

Anja Kralj /08. 01. 2022 15.53

Norveški spletni trgovec je lani pričel svojim kupcem računati še okoljski vpliv njihovih nakupov. Na račun je tako zapisal informativni izračun okoljskega odtisa njihovega nakupa. Kot so opazili, je po tej novosti v njihovi trgovini sčasoma pričela upadati količina prodanega rdečega mesa, ki ima visok okoljski odtis, kupci so se večkrat odločali za okolju bolj prijazne alternative.

Kot opaža norveški spletni trgovec Oda, so potrošniki, odkar ob nakupu prejmejo tudi informacijo o tem, kako njihov nakup vpliva na okolje, spremenili vsebino svojih košaric. V njih se zdaj redkeje znajdejo manj trajnostne izbire, kot je rdeče meso in ostale dobrine, ki imajo večji okoljski odtis, piše Independent. 

Kot so pojasnili v podjetju, so v sodelovanju z norveškim inštitutom za podnebne raziskave ustvarili okoljski račun. Različne izdelke so razdelili v skupine nizkih, srednjih in visokih povzročiteljev emisij. 

Moški z nakupovalnim listkom
Moški z nakupovalnim listkomFOTO: Dreamstime

Kot poudarjajo v podjetju, so prejeli odlične povratne informacije s strani potrošnikov. Eden od petih prodanih burgerjev je zdaj vegetarijanski, razkrivajo in dodajo, da je priljubljenost vegetarijanskih obrokov zdaj občutno zrasla: ''Lečina juha je bila tako med desetimi najbolje prodajanimi artikli lanskega leta, medtem ko je pred tem le redko kdo posegel po njej. Naši potrošniki kupujejo za več kot petdeset odstotkov več sadja in zelenjave kot povprečni kupec, odkar smo na račun dodali podatek o okoljskem odtisu, pa so alternative mesu narasle za kar osemdeset odstotkov. "

Kakšen vpliv na naše okolje ima naša vsakodnevna izbira hrane?

Kot smo že poročali, so znanstveniki izračunali, da bi se morali ljudje v razvitem svetu odreči 90 odstotkom mesa in 60 odstotkom mlečnih izdelkov na svojih jedilnikih. V raziskavi, ki je bila predstavljena v reviji Lancet, je sodelovalo 37 strokovnjakov iz 16 držav.  Ti so poudarili, da morajo ljudje v bogatih državah drastično zmanjšati uživanje mesa, hkrati pa opomnili, da se v nekaterih regijah, kot je južna Azija, trenutno soočajo s premajhnim vnosom kalorij in pomanjkanjem beljakovin, kar je posledica pomanjkanja rdečega mesa.

 S svojimi vsakodnevnimi odločitvami glede hrane, ki jo porabimo, namreč usmerjamo tudi ponudbo hrane na naših trgovskih policah in tako posredno vplivamo na njeno proizvodnjo. Sprememba načina prehranjevanja je nujna predvsem v razvitih državah zahodnega sveta, v katerih je poraba hrane živalskega izvora nevzdržno velika. To velja tudi za Slovenijo, saj pojemo dva- do trikrat več mesa, kot bi bilo dobro – ne samo za okolje, ampak tudi za naše zdravje.

Nakupovanje hrane
Nakupovanje hraneFOTO: Dreamstime

Trenutno prevladujoči način prehranjevanja v zahodnem svetu okolju ni naklonjen. V zadnjih desetletjih se je povečevala poraba mesa, rib, mleka in mlečnih izdelkov. Velik delež prehrane predstavlja energetsko potratna predelana in zapakirana hrana. Preden pride na naše krožnike, hrana pogosto prepotuje tisoče kilometrov. Vse to povečuje ogljični odtis. In nenazadnje – vse preveč hrane pristane med odpadki. Ko zavržemo hrano, vržemo stran vse naravne vire, ki so bili porabljeni pri njeni proizvodnji, je povedala Nika Tavčar, vodja projektov pri Umanoteri. 

Kot je povedal trajnostni direktor Ode, so okoljski račun uvedli na željo svojih strank: "Potrošniki so nas opozorili, da je nemogoče vedeti, kakšen okoljski vtis pusti njihova nakupovalna košarica in kaj je okolju prijazno. To smo prepoznali kot pomemben izziv in tako smo začeli iskati preprost in razumljiv način, kako s potrošniki komunicirati o emisijah, ki jih povzročajo izbrana živila." Kot poudarja, ne želijo potrošnikom ukazovati, kaj naj kupijo oziroma jim zbujati slabo vest, ampak so podnebni računi zaživeli prav na željo potrošnikov. 

Okolju manj prijazna je tudi industrijsko predelana in zapakirana hrana, katere proizvodnja je energetsko intenzivna, dodatno pa okolje obremenjuje večinoma plastična embalaža. 

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Koprivaa 08. 01. 2022 21.52
-1
A še sploh kdo je meso? Moji babi in dedi so ga včasih jedli samo 1x na mesec oba umrla pri 90 letih življenja pa use so na roo delal doma. Dej je pa ta sodobn folk postav tako razvajen da nit volana ne mora zasukati brez mesa. Ljudje so postali pusiji.
Koprivaa 08. 01. 2022 21.53
roko*
Uporabnik1921539 08. 01. 2022 21.44
+0
Koliksen pa je ne le ogljicni odtis ampak se okoljska skoda pri izdelavi in uporabi skropiv in ostalih kemikalij,ki ohranjajo vse,jar ni meso,v takem stanju,da ga lahko pojeste?Sem absolutni mesojedec,ker mojem telesu tako najbolj odgovarja.Ze vse zivljenje.
Koprivaa 08. 01. 2022 21.49
-2
mislim da vejo kaj govorijo in delajo.... če še ne veš je koruza ki jo krave jedo tudi špricana pa še tut kaj druzga k gre čez njih
Bolje100letBogat kot7dniReven 08. 01. 2022 19.02
+6
Super novica, oglični odtis rdečega mesa je zares visok.. Prosil pa bi Niko Tavčar iz Umanotere za podatke ogličnega odtisa še za avokado, kivi, melono, liči, ananas, banane, pomaranče, mango, ingver, papaja, pasijonka, pitaja,carambola.... Recimo avokado, ki pride iz mehike z ladjo je nekaj mesecev v hladilnikih... In še to, za vse ki vas skrbi oglični odtis, v 10 letih se je uvoz avokada povečal za 10 krat...
pravicnez. 08. 01. 2022 18.52
+3
Kret-eni, za korono prihaja nateg z davki za aka spremenjeno okolje, seveda bo šlo to v žep globalistov.
First Last 08. 01. 2022 18.01
-2
Pri pridelavi "mesa" gre 70% energije, hrane za živali za njihove življenjske funkcije in ne za rast. Tako ima neumen človek večino kmetovalnih površin za krmo živali, ahhaha neumen človek. Če bi ga vsaj jedli priporočene količine, to je 2 krat na teden in za eno pest. Tako pa je za večino le to hrana ostalo priloga. Neverjetno kakšen vpliv ima razmišljanje čemur pač vrjame in počne družba, pa če je to neumno ali ne se bo zagovarjalo in slepo sledilo. Pa ukinite ime meso, ime naj bo del telesa bitij, pa da vidimo koliko junakov bo še počelo kar počne ko se malce globje spremeni zavedanje. In ne ne rabite ga, poskusite brez ampak kaj ko je ego tako velik in um toliko pristranski, da bi večino ljudi okrnila že psiha ko mesa ne bi jedli pa bi kazali s prstom da jim manjka ker ga telo kao rabi, ahahaha neumen človek joj joj, čisto enako oziroma bolje človek živi brez, če ne zmorete tega vrjeti delajte prvo na vaši duševnosti in egu. Človek se baše tudi z hitro in nezdravo hrano ker daje podporo ubogi psihi, družba pa je itak napsihirana in resna obsojevalna, v šole spiritualna izobraževanja, obvezno in čez nekaj generacij bo človek nase nazaj gledal s sramovanjem, trenutno ne ker se ne moremo primerjati, lahko pa vidimo kako smo neumni samo če pogledamo zgodovino kar smo počeli, še vedno smo to, spreminja se le kar je družbeno sprejemljivo, temu človek neumno zelo sledi želi pripadati, ne pa sama duševnost globoko in naša narava... Vsak je svoboden kolikor se pozna, to drži zelo globoko, bolj kot se večina zaveda.
tech 08. 01. 2022 17.13
+8
Če bi ljudje jedli toliko kot rabijo, ne pa toliko kolikor si lahko privoščijo, bi lahko jedli karkoli brez slabe vesti. Tako pa ima večina prekomerno težo in bolezni vezane na to.
Časzazemljo.si
ISSN 2630-1679 © 2025, Časzazemljo.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1102