Časzazemljo.si
Trajnostno

Morje na krožniku: Rib vedno manj, kako jih zaščititi?

Anja Kralj /30. 06. 2025 14.18

Si radi privoščite morsko hrano? Pa ste pri tem pozorni, za kakšno se odločite? Izbira rib na jedilniku namreč ni le vprašanje okusa, temveč tudi ohranjanja morskih ekosistemov. Naše odločitve glede vrste rib, ki jih uživamo, imajo lahko pomembne posledice za zdravje morja in ribje populacije. Preverite nekaj trajnostnih nasvetov, kako uživati v okusu morja in hkrati pripomoči, da bodo v njem še dolgo plavale ribe in ostali morski sadeži.

Povprečno vsak Evropejec na letni ravni zaužije 22,7 kg rib. Največ rib na prebivalca pojedo na Portugalskem (55,3 kg), v Španiji (46,2 kg), Litvi (44,7 kg), v Franciji (24,4 kg) in na Švedskem(33,2 kg). Slovenec povprečno poje 10,8 kg rib na leto, tudi Hrvati pojedo manj rib, kot je povprečje EU (18,4 kg). Nižja potrošnja pomeni tudi lažje zagotavljanje potreb iz domačih virov, zato so Hrvaška, Nizozemska, Estonija in Irska edine države, ki imajo dovolj ''lastnih'' rib oz. lahko zadovoljijo lastno potrošnjo in se smatrajo za avtonomne. A, kako pomembno je, kakšne ribe končajo na našem krožniku, se premalokrat zavedamo, opozarjajo v WWF Adria.

Riba
Riba FOTO: Shutterstock

Naše odločitve imajo pomembne posledice za zdravje morja

Izbira rib na jedilniku namreč ni le vprašanje okusa, temveč tudi ohranjanja morskih ekosistemov. "Naše odločitve glede vrste rib, ki jih uživamo, imajo lahko pomembne posledice za zdravje morja in ribje populacije," poudarja Hrvoje Čeprnja, strokovnjak za ribištvo iz WWF Adria.

V zadnjem času je bilo na Hrvaškem, kjer so zaznali zaskrbljujoč upad populacij, sprejetih precej ukrepov na tem področju. Tudi kupci pa se morajo zavedati, da je pomembno, katere vrste rib in kako velike ribe jemo. 

Informirajte se, povprašajte o izvoru rib, podpirajte trajnostni ribolov in se izogibajte uživanju ogroženih vrst, svetuje. S trajnostno izbiro lahko naše morje ohranimo za prihodnje generacije

"Zakonodaja predpisuje minimalne velikosti rib oziroma mladic, zavarovane vrste in ribolovna območja, kar je ključnega pomena za ohranjanje virov. Najmanjša velikost ulova zagotavlja, da ribe dozorijo in se razmnožijo, preden jih ulovijo, s čimer se prepreči upad populacije. Ulov nedoraslih rib ogroža trajnost ribjih staležov," pojasnjuje Čeprnja. 

Najmanjša ulovljiva velikost rib je določena tako, da imajo ribe možnost, da zrastejo do svoje polne velikosti, dosežejo spolno zrelost in se razmnožijo, preden jih ulovijo, razlaga. Ulov rib, preden dosežejo to velikost, lahko resno ogrozi njihovo razmnoževanje in splošno stanje populacije. Če so ribe ulovljene, ko so še nezrele ali šele na začetku razmnoževalne faze, se celotna populacija prilagodi tako, da ribe vse prej postanejo spolno zrele, kar ima za posledico razmnoževanje manjših in mlajših osebkov. Zaradi te spremembe v populaciji je vedno manj lovljenih osebkov, kar dodatno ogroža vzdržnost populacije in ustvarja ekološko neravnovesje. Takšne spremembe ovirajo okrevanje in stabilnost ribjih staležev, kar dolgoročno ogroža ribje vire. Zakonodaja zato predpisuje minimalne referenčne velikosti za glavne komercialne morske vrste.

Ribe in raki z jajčeci pa sploh ne bi smeli pristati na trgu, saj njihov ulov v fazi razmnoževanja ogroža preživetje vrste. Zakoni predpisujejo vrnitev samic z jajčeci v morje, da se ohrani njihova populacija, izpostavlja sogovornik.  

Kakšne ribe torej izbirati?

Informirajte se, povprašajte o izvoru rib, podpirajte trajnostni ribolov in se izogibajte uživanju ogroženih vrst, svetuje. S trajnostno izbiro lahko naše morje ohranimo za prihodnje generacije, izpostavlja. 

Ribe
RibeFOTO: Foto Bobo

"Ko kupujete ali naročate morsko hrano in ribe, je pomembno preveriti, ali je vrsta, ki jo uživate, trajnostno ulovljena ali gojena. Izbirajte neogrožene ribe in se izogibajte tistim, ki so na rdečem seznamu ali z zakonom zaščitene. Preverite vire in izberite ribe in rake, ki izvirajo iz trajnostnih ribiških praks. Izberite izdelke z oznakami, ki zagotavljajo trajnost, kot je certifikat MSC (Marine Stewardship Council) ali ASC (Aquaculture Stewardship Council)."

Izberite vrste rib, ki so manj ogrožene in tiste, ki izvirajo iz trajnostnega ribištva in ribogojstva. Ko kupujete ribe, se pri prodajalcu pozanimajte o poreklu ribe in njeni velikosti. Odgovorni trgovci vam bodo posredovali potrebne informacije. Ne kupujte nezrelih primerkov rib in se vsekakor izogibajte tistim vrstam, ki so zaščitene z zakonom, pa so morda vseeno na trgu, našteva. 

Vsaka odločitev, ki jo sprejmemo, od izbire hrane do podpiranja trajnostnih praks, vpliva na prihodnost naših morij, sklene sogovornik. Kot poudarja, zavestne in odgovorne odločitve lahko pomagajo ohraniti morske ekosisteme za prihodnje generacije.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Lijalisa 01. 07. 2025 10.15
Tolk besed za prazen nic od clanka 🙄 torej kok velike naj bi bile ribe, da jih lahko kupimo, katere vrste, koliko stare? A to naj nasanjamo sedaj, 5 min z8vljenja vrzenega proc brez konkretnih informacij. Drugace pa to ni naloga kupca, ampak drzave, da kontrolira kaj se prodaja.
Dragica Cegler 01. 07. 2025 08.14
Emtisunce in pitem so šel en Ljubljančani lovit,ko pojma nima.Pol bi šele bilo enega reševanja.
pager 30. 06. 2025 20.57
preprosto , samo za 100% povečat z zakonom , oko na mrežah in rib bo v izobilju
Emtisunce 30. 06. 2025 19.51
+1
Dovoliti je treba da lahko vsak brezplačno lovi zase. Vse izlove z kakršnimkoli mrežami za nadaljno prodajo je potrebno strogo prepovedati. Dovoliti in vzpodbujati je potrebno sladkovodno in morsko ribogojništvo, maksimalno 5 bazenov 100x100m na vsakih 50x50km prostora.
mmickica 30. 06. 2025 19.29
+3
Smo veseli, ce sploh kaksne dobimo, ki so vsaj priblizno sveze, v nasih ribarnicah.
Dragica Cegler 30. 06. 2025 19.28
+0
Kar jejte ribe,ki so jedle ljudi
Dragica Cegler 30. 06. 2025 19.27
K
HOMOSUM 30. 06. 2025 19.15
+1
Prenehajte jesti ribe. Lovijo se za blagor človeškega krožnika. Dokler bo povpraševanje, toliko časa bodo iz morja vlekli ribe. Tako preprosto je to.
Buci in Bobo 30. 06. 2025 17.53
+1
kitajci
iskriv 30. 06. 2025 17.19
+6
Prepovedati vlečne mreže , ki uničujejo kompletno morsko dno in s tem prehranjevalno verigo v morjih in oceanih .
oježeš 30. 06. 2025 17.03
+1
Narava je od vseh živečih na zemlji. Res pa je, da je veliko ljudi brez pameti in zmernosti. To pa škoduje vsem.
ap100 30. 06. 2025 16.59
+2
kupuje se tisto kar je na razpolago v ribarnici, - da pa kakšna žival ne pride do ribarnice pa je naloga države- potrebno je neprestano nadzorovati komercialni ulov ter otežiti tudi individualni ulov, saj ga je dobesedno nemogoče ustrezno kontrolirati
mr.poper 30. 06. 2025 16.44
-2
Prepoved lovljenja RIB ker ni več kaj lovit NE to pa NE !
Mr Nobady 30. 06. 2025 15.48
+3
Če bom kje kakšne ligne našel za okrog 10 evrov za kilo, bom tudi vzel.
Pamir 30. 06. 2025 16.20
Eurospin 6eur o,5kg nezmrznjene
Mr Nobady 30. 06. 2025 15.48
+1
Ribe jaz jem samo tuno iz konzerve včasih 10 evrov za kilo, ali pa oslič brez glave ali pa fileti, okrog 6 evrov.
Časzazemljo.si
ISSN 2630-1679 © 2025, Časzazemljo.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1088