Časzazemljo.si
Trajnostno

Meso iz laboratorija in insekti na krožniku rešitev za planet?

Anja Kralj /01. 05. 2022 08.00

Nova raziskava kaže, da prehranjevanje z mesom iz 'laboratorija' in z nekaterimi alternativami, kot so denimo užitne žuželke, lahko vodi do občutnih prihrankov emisij in vode na globalni ravni.

V eni izmed raziskav na Finskem, objavljeni v znanstveni reviji Nature Food, so raziskovalci preračunali, kakšne blagodejne učinke na okolje bi imela bolj ’zelena’ hrana na naših krožnikih. Znanstveniki trdijo, da bi pritisk na planet, če bi naše tipične evropejske prehranske navade, nadomestili s takšno prehrano lahko znižali za skoraj 80 odstotkov, poroča BBC. 

 Raziskovalci na Finskem so primerjali hranilno vrednost nekaterih živil in njihov pritisk na okolje, torej – koliko vode, zemlje in emisij se porabi za njihovo proizvodnjo, da na koncu pristanejo na naših krožnikih. Ugotovili so, da bi lahko zamenjava mesa in ostalih živalskih izdelkov z alternativami, vzgojenimi v laboratorijih, močno znižala pritisk na okolje. A zaenkrat so tehnološke rešitve v tej smeri še na dokaj nizki ravni, se zavedajo raziskovalci, zato poudarjajo, da lahko ima podoben učinek tudi zmanjšanje količine mesa v naši prehrani.

"Z znatnim zmanjšanjem živil živalskega izvora in zamenjavami z novimi živili in alternativami rastlinskih beljakovin lahko občutno zmanjšamo vplive na okolje v smislu potenciala globalnega segrevanja, rabe zemljišč in rabe vode," je poudarila Rachel Mazac z univerze v Helsinkih, ki je sodelovala pri raziskavi. A kot je dodala, so raziskovalci odkrili podobne prihranke pri veganskem načinu prehranjevanja. Podoben prihranek naravnih virov pa so izračunali tudi, če bi povprečen jedec 75 odstotkov mesa zamenjal z rastlinskimi alternativami. 

A ni jasno, če so potrošniki za takšno spremembo prehranjevanja že pripravljeni. Po vsem svetu pospešeno razvijajo nove inovativne načine za proizvodnjo hrane, ki bi bila bogata z beljakovinami in ostalimi hranili, hkrati pa bi bila okoljsko sprejemljivejša – torej, da bi se za njeno pridelavo porabilo manj vode in ostalih naravnih virov. Kot je za BBC ocenil dr. Asaf Tzachor z Univerze Cambridge, so to obetajoči zaključki, a prav nepripravljenost potrošnikov za spremembo prehranjevalnih vzorcev bi lahko preprečila oziroma upočasnila to potrebno tranzicijo iz pretežno mesne prehrane. Že številne druge študije so pokazale, da je premik proti rastlinskemu načinu prehranjevanja nujen in da ima takšen način prehranjevanja blagodejne učinke tako za zdravje kot planet. 

Kot smo že poročali, svetovni sistem oskrbe s hrano v trenutni obliki povzroči skoraj tretjino vseh antropogenih izpustov toplogrednih plinov, ki povzročajo podnebne spremembe. Sedanji način proizvodnje hrane poleg tega vodi v pospešeno izginjanje biotske raznovrstnosti, kar ogroža obstoj človeške civilizacije, opozarjajo v Slovenski fundaciji za trajnostni razvoj Umanotera. Tudi z manjšimi prilagoditvami lahko pomembno vplivamo na izboljšanje stanja našega planeta. Manjkrat se odločimo za meso, kupujmo sezonske jedi in raje kot po 'eksotičnih živilih' posegajmo po lokalno pridelanih zelenjavi in sadju. Namesto v najbližji supermarket po nakupih raje zavijmo k ekološkim pridelovalcem v okolici, naštevajo nekaj načinov, kako lahko s tem, kaj položimo na svoj krožnik, vplivamo na našo prihodnost. Okolju manj prijazna je tudi industrijsko predelana in zapakirana hrana, katere proizvodnja je energetsko intenzivna, dodatno pa okolje obremenjuje večinoma plastična embalaža. 

Pojemo trikrat preveč mesa.
Pojemo trikrat preveč mesa. FOTO: iStock

Znanstveniki so že izračunali, da bi se morali ljudje v razvitem svetu odreči 90 odstotkom mesa in 60 odstotkom mlečnih izdelkov na svojih jedilnikih. V raziskavi, ki je bila predstavljena v reviji Lancet, je sodelovalo 37 strokovnjakov iz 16 držav.  Ti so poudarili, da morajo ljudje v bogatih državah drastično zmanjšati uživanje mesa, hkrati pa opomnili, da se v nekaterih regijah, kot je južna Azija, trenutno soočajo s premajhnim vnosom kalorij in pomanjkanjem beljakovin, kar je posledica pomanjkanja rdečega mesa.

Kaj je torej stalnica na podnebnem meniju, ki je prijazen do našega okolja?  Na takšnem podnebnem meniju je stalnica hrana rastlinskega izvora, kot so sadje, zelenjava in oreški, dober in okolju prijazen vir energije pa so tudi žitarice in stročnice, ki bi v naši prehrani morale zavzemati največji delež. Priporočljivo je tudi izbirati sezonsko hrano, ki je pridelana lokalno, na ekološki način, in je čim manj predelana in zapakirana. Ekološka pridelava v primerjavi s konvencionalnim kmetijstvom ne povzroča samo manjših izpustov toplogrednih plinov, ampak z izboljševanjem kakovosti tal in biotske raznovrstnosti tudi povečuje odpornost oskrbe s hrano na podnebne spremembe, so nam v pogovoru že zaupali  v Umanoteri. 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
patogen 01. 05. 2022 12.48
Seveda sem takoj za to, da se prenehajo pokoli živih bitij za prehrano človeka, vendar pa je težava naraščanja potreb po hrani eksponentna rast prebivalcev tretjega sveta. In nihče tega ne omenja...
Ramzess 01. 05. 2022 10.46
Seveda ne, stran od laboratorijskega GSO mesa. Rešitev je izključno v rastlinski prehrani, ne se pustit zavest z drugimi zadevami.
symn 01. 05. 2022 10.28
-2
Neumnost! Rešitev je radikalno🔺MANJŠA PROKREACIJA🔺 človeške vrste vseh barv! Hrane bo dovolj, če ustavimo to norost imeti po 3 in več otrok… Manj otroških nogic in naši otroci bodo imeli lepšo prihodnost…in ne obratno, da nas bo ob tem tempu 🔺cca.10 miljard do 2050🔺! Danes nam mediji perejo glave ter prodajajo katarzične zgodbe o žuželkah in sintetičnih živalskih celicah… Veliko otrok za planet NI SREČEN BLAGOSLOV! Rešimo ga!!! 🌍
zurc 01. 05. 2022 13.07
a še vedno preveč otrok? zakaj pa potem evropski narodi izumirajo,ker naj bi bila pre mala rodnost,kdo tu zavaja?Ja nekje je pa res preveč otrok ,sam tega mi evropski narod v izumiranju tudi pomislit ne smemo kaj šele povedat
medusa 01. 05. 2022 10.05
+1
Ne jem mesa , torej tudi žužkov ne. Kaj bodo pa pesoti jedl ... Če jim dam žužke me bosta šavsnla ...
Sventevith 01. 05. 2022 10.04
+5
Zdej je pa res dost tega. Kaj nas filate s to propagando o žužkih? Vemo ja, lakota bo, saj o tem pišete že nekaj let. Kdo vam daje te direktive? Vse je en plan programirati ljudi, da bodo to sprejeli, ko ne bo več v trgovinah. Katastrofa ste in morali boste postati okraski
Ramzess 01. 05. 2022 10.48
Lakote ni problem rešit, le ustrezno pridelavo rastlinske hrane in razdelitev te je treba imeti. Problem in vzrok lakote je pri tistih, ki imajo nadzor na pridelava in delitvijo hrane.
Fronius 01. 05. 2022 09.30
-3
Popolnoma enostavno je potrošnike prepričat v način prehranjevanja prijaznejšemu za naš planet. "CENA" je ključen dejavnik.
Ramzess 01. 05. 2022 10.51
To je pa pridelava rastlin za prehrano in pravilna in poštena delitev. Umetno meso, GSO in kdo vekaj še v njem, ni rešitev. Ljudje o tem vedo nič ali premalo, enako kot o distribuciji in prodaji človeškega mesa.
Butalec8 01. 05. 2022 08.33
+5
Boljse da nas 3svetovna pobere kot da insekte jem
Časzazemljo.si
ISSN 2630-1679 © 2025, Časzazemljo.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1088