Časzazemljo.si
Trajnostno

Bi zamenjali goveje za 'gobje' meso in tako pripomogli k rešitvi gozdov?

Anja Kralj /14. 05. 2022 10.32

Raziskovalci Potsdamskega inštituta za raziskave vpliva na podnebje so izračunali, da bi lahko z zamenjavo 20 odstotkov zaužite govedine na svetu z beljakovinsko alternativo iz gliv do leta 2050 prepolovili stopnjo svetovne deforestacije.

Kot smo že poročali, se na področju živilske industrije pospešeno razvijajo različni nadomestke mesa in beljakovin, s katerimi bi lahko zmanjšali naš vpliv na planet in posledično omilili podnebne spremembe. Naravni viri hrane so namreč omejeni in vse bolj ogroženi zaradi pomanjkanja vode in drugih okoljskih vplivov. Po drugi strani pa se pospešuje razvoj biotehnologije in laboratorijsko pridelane hrane, ki jo mnogi vidijo kot možno rešitev za prihodnost.

Da bo na svetu treba znižati proizvodnjo in uživanje mesa, predvsem govedine, znanstveniki sicer opozarjajo že dlje časa. 'Gobje meso', nadomestek mesa oziroma beljakovine iz gliv, narejene po posebnem biotehnološkem postopku, se lahko približajo okusu in teksturi prave govedine, hkrati pa za pridelavo zahtevajo občutno manj obdelovalnih površin in naravnih virov, ugotavljajo raziskovalci. Njihova proizvodnja ustvari tudi precej manj emisij, v eni izmed novih študij ugotavljajo raziskovalci. Tako bi lahko, če bi le 20 odstotkov potrošnje mesa na globalni ravni nadomestili s to alternativno beljakovino, prepolovilo svetovno deforestacijo, so izračuni v raziskavi.

Vodja raziskave, ki je bila objavljena v znanstveni revije Nature, Florian Humpenoder je v sporočilu za javnost pojasnil, da so trenutni sistemi oskrbe s hrano odgovorni za približno tretjino izpustov na globalni ravni. Zaradi kmetijskih površin za gojenje goveda in gojenje hrane za govedo pa pospešeno izsekavajo gozdove: "Toda obstoječa biotehnologija bi nam lahko omogočila gojenje gliv in drugih mikrobov s fermentacijo, te mikrobe pa je mogoče pretvoriti v beljakovine z majhnim okoljskim vplivom, ki so po okusu in teksturi presenetljivo podobni pravemu mesu. Te mesne alternative pa lahko vsebujejo celo podobne hranilne snovi kot goveje meso." 

Krave
KraveFOTO: Dreamstime

 "Nadomeščanje rdečega mesa s takšnimi t. i. mikrobnimi beljakovinami v prihodnosti bi lahko znatno zmanjšalo odtis toplogrednih plinov v prehranjevalnem sistemu," je dejal Humpenoder, ki je izpostavil še, da je dobra novica, da se ljudem ni treba bati, da bodo v prihodnosti lahko jedli samo zelenjavo. "Zmanjšanje števila govedi na svetu ne bi pomenilo le manjšega pritiska na zemljišča, ampak bi tudi pripomoglo k zmanjšanju emisij metana, ki jih proizvede govedo," je še dodal: "Torej bi bila zamenjava rdečega mesa z mikrobnimi beljakovinami odličen začetek za zmanjšanje škodljivih učinkov današnje proizvodnje govejega mesa na okolje." 

Podobno so, kot smo poročali, pred kratkim ugotovili tudi finski raziskovalci. "Z znatnim zmanjšanjem živil živalskega izvora in zamenjavami z novimi živili in alternativami rastlinskih beljakovin lahko občutno zmanjšamo vplive na okolje v smislu potenciala globalnega segrevanja, rabe zemljišč in rabe vode," je poudarila Rachel Mazac z univerze v Helsinkih, ki je sodelovala pri raziskavi. A kot je dodala, so raziskovalci odkrili podobne prihranke pri veganskem načinu prehranjevanja. Podoben prihranek naravnih virov pa so izračunali tudi, če bi povprečen jedec 75 odstotkov mesa zamenjal z rastlinskimi alternativami.

Spomnimo

Kot smo že poročali, so znanstveniki izračunali, da bi se morali ljudje v razvitem svetu odreči 90 odstotkom mesa in 60 odstotkom mlečnih izdelkov na svojih jedilnikih. V raziskavi, ki je bila predstavljena v reviji  Lancet, je denimo sodelovalo 37 strokovnjakov iz 16 držav.  Ti so poudarili, da morajo ljudje v bogatih državah drastično zmanjšati uživanje mesa, hkrati pa opomnili, da se v nekaterih regijah, kot je južna Azija, trenutno soočajo s premajhnim vnosom kalorij in pomanjkanjem beljakovin, kar je posledica pomanjkanja rdečega mesa. Kot alternative mesu se že danes tako ponujajo stročnice, poleg tega pa raziskovalci in podjetja ne počivajo in razvijajo številne zanimive alternative. Jesti moramo več stročnic, predvsem več fižola in leče, ter manj rdečega mesa, če želimo zaščititi Zemljo in lastno zdravje. Kot so poudarili v študiji, se morata proizvodnja in potrošnja hrane drastično spremeniti, če se želimo izogniti milijonom smrti.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
52tt2y2626w 14. 05. 2022 15.54
+1
Kaj se matrate ljudje so postali razvajenei z mesom dons tip ne more nit volana obrt brez da se ne nažre mesa. Včasih so pa vse na roko delali pa je blo meso enkrat na teden ali pa na mesec na mizi. Pač sami neki jaki mamini sinčki
Nimasmisla 14. 05. 2022 14.42
+3
Ni šans
ap100 14. 05. 2022 13.43
+2
Evropa je tehnološko dovolj razvita da lahko začne z obsežnimi pogozdovanji mest in ozeljevanji objektov, ki bo nadomestila deforestacijo v državah v razvoju in naredila evropo takšno kot je včasih bila - gozdnata
52tt2y2626w 14. 05. 2022 15.52
Aha to pa bo prvotni biotop, še dobro da nimamo takih na pomembnih položajih
ap100 15. 05. 2022 11.55
biotop se v času spreminja kaj pa je prvotni biotop - iz časov dinozavrov? - pomembna je količina zelene biomase - in tukaj evropa lahko naredi veliko na svoji zemlji
Aklanc 14. 05. 2022 13.33
+3
A to vas sedaj že Golob plačuje da promovirate. Jaz sem za to da začnemo jesti golobe. Baje jih je po vseh mestih preveč...
mbw256 14. 05. 2022 12.39
+1
kaj če bi zamenjali goveje za golobje meso?
Stanko Kodri? 14. 05. 2022 12.05
+2
Gobe,oziroma gljive podpirajo eksistenco gozdov po vsem planetu. Nekakšni eksperimenti s hrano pa večkrat niso ravno ekološko premišljeni. V Aziji ljudje jedo skoraj vse kar leze in gre, zato jih je za 2/3 človeške populacije na planetu. Ostali nismo tako prilagojeni, da bi požrli prav vse kar se nam ponuja. Torej če želite gozdovom dobro, naj krave pršijo in serijsko, drevesa in ostale rastline te pline spreminjajo v kisik. Sploh pa, ne prepričujte ljudi v nekaj s čimer želite v bistvu samo kovati dobiček, ne reševati gozdov. Naj se ljudje sami odločijo kaj bodo dali v usta !
Evidence2000 14. 05. 2022 11.46
+1
dober tek jaz že ne bolano
brabusednet 14. 05. 2022 10.58
+1
Torej bomo ratali slinavi polži,zelo obetavno.
52tt2y2626w 14. 05. 2022 10.53
-3
Ljudje kot tudi tale ki komentira spodaj, bodo raje kot parazati iztrebili in požrli vse kar leze in gre, potem pa jokali da ni hrane in da je vse uničeno 😀 hahaha
tolu 14. 05. 2022 10.39
+2
Hvala lepa,pacienti!
Časzazemljo.si
ISSN 2630-1679 © 2025, Časzazemljo.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1073