EKOLOGIJA

Nizozemski kmetje protestirali proti načrtom za zmanjšanje izpustov dušikovega oksida

printNatisnimessage0
Več tisoč kmetov se je s traktorji zbralo v osrednjem delu Nizozemske, kjer so protestirali proti dolgoročnim vladnim načrtom za zmanjšanje izpustov dušikovega oksida, ki bi lahko vodili v zmanjšanje števila glav živine za skoraj tretjino.

Protest nizozemskih kmetov.
Protest nizozemskih kmetov.FOTO: AP

Nizozemska, ki je druga največja svetovna izvoznica kmetijskih izdelkov, je ena največjih evropskih proizvajalk toplogrednih plinov, posebno izpustov dušikovega oksida, pri čemer največjo krivdo pripisujejo hlevskemu gnoju in gnojilom.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so kmetje danes ohromili promet okoli mesta Stroe, vzhodno od prestolnice Amsterdam. Tja so prišli s cele države.

PREBERI ŠE
Zdaj ali nikoli: do leta 2025 moramo ustaviti rast izpustov toplogrednih plinov

Na številnih traktorjih so imeli izobešeno narobe obrnjeno zastavo, kar je postal običajen prizor na nizozemskih shodih, protestniki pa so bili opremljeni tudi z napisi "Uničuje se prihodnost kmetov" in "Naše otroke je strah".

Premier Mark Rutte je v začetku meseca namreč dejal, da bo vladni načrt za zmanjšanje izpustov dušikovega oksida močno vplival na kmete. "Ta sektor se bo spremenil, ampak na žalost nimamo izbire, zmanjšati moramo izpuste dušikovega oksida," je dejal.

Protest nizozemskih kmetov zaradi načrtov za zmanjšanje izpustov.
Protest nizozemskih kmetov zaradi načrtov za zmanjšanje izpustov.FOTO: AP

Nizozemska vlada namerava po navedbah AFP na 131 ključnih območjih – številna se nahajajo blizu naravnih rezervatov – zmanjšati izpuste dušikovega oksida za 70 odstotkov, s čimer bi dosegli zastavljene podnebne cilje do leta 2030.

Za kmete to pomeni, da se pričakuje 40-odstotno zmanjšanje emisij, kar bi glede na poročila pomenilo 30 odstotkov manj glav goveda.

Dvanajst nizozemskih provinc ima sicer do drugega leta čas, da pripravijo predloge za zmanjšanje emisij, ki jih povzročajo živali, gradbeništvo in promet.