EKOLOGIJA

Kritično ogrožen morski pes: Izumrle 'angele' posneli v bližini Zadra

printNatisnimessage1
Na Hrvaškem so znova opazili kritično ogroženo vrsto morskega psa sklača oziroma angelskega morskega psa. In ne le enega, ribič je v okolici Zadra v podvodno kamero ujel več primerkov veličastnih ogroženih živali. V Sredozemlju so doslej zabeležili tri vrste sklačev, ki so pravi mojstri kamuflaže. Nekoč so bili v Jadranskem morju zelo razširjeni, danes pa so vsi v kategoriji kritično ogroženih in na rdečem seznamu IUCN.

Odkar so pred petimi leti v eni izmed ribarnic na Hrvaškem naključno opazili primerek izjemno redkega morskega psa, angelskega morskega psa oziroma navadnega sklača, za katerega so menili, da je v Sredozemlju že izumrl, so hrvaški ribiči in biologi aktivno zbirali podatke o tem, ali še obstaja upanje, da v Jadranskem morju plava še več primerkov tega 'mojstra kamuflaže'. Morskega psa so opazili ob več priložnostih. Leta 2021 se je v bližini rta Kamenjak en primerek zapletel v ribiške mreže. Ribiči so stopili v stik s puljskim akvarijem, kjer so žival oskrbeli, nato pa jo  izpustili nazaj v morje. 

Več primerkov posnetih v okolici Zadra 

In znova se lahko veselijo dobrih novic.  Zdaj je, kot so na Youtube kanalu sporočili iz WWF Adria, odjeknila novica, da je ribič Nikola Kosanović iz Molata med potopom posnel več angelskih morskih psov. Posnetek prikazuje vsaj dva primerka, ki se 'sončita' na grebenu. "Ta posnetek kaže eno najpomebnejših odkritij in je pokazatelj, zakaj je nujno še naprej delati na zaščiti te kritično ogrožene vrste." Kot so ocenili, ti prvi posnetki 'izumrlega' morskega psa v skupini zbujajo upanje za vrnitev te ogrožene vrste. Kot je povedal vodja morskega programa WWF Adria Partik Krstinić so posnetki dokaz, da morski pes sklat resnično prebiva na območju Zadra: "Zgodba o zaščiti sklatov na območju Hrvaške postane sinonim za borbo proti izgubi biotske pestrosti Jadranskega morja. To ni le zgodba o zaščiti ene ribe, ampak zgodba o dolgoročnem boju za zaščito našega morja." 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Morski biolog in zunanji sodelavec Svetovne organizacije za varstvo narave (WWF) Adria Daniel Kanski je že kot otrok bral o morskem psu vrste sklač, ki zraste do velikosti tune, živel pa naj bi v morju blizu Zadra. A kljub več kot tisoč potopom ni Kanski v hrvaškem morju videl še nobenega sklača, čeprav naj bi bil to njegov dom. V zadnjih desetletjih so sklača v Jadranskem morju namreč skoraj povsem iztrebili s pretiranim ribolovom, je že pojasnil za naš portal. Najnovejša dognanja in podatki, ki so jih zbrali v severnem in srednjem Jadranu, razkrivajo, da je ta vrsta svoj dom našla v vodah ob otoku Molat, kjer je doslej še niso zabeležili. 

Kot so takrat izpostavili v WWF Adria, je ta "miroljubni mojster kamuflaže" vedno živel v Jadranskem morju, zdaj pa je kritično ogrožena vrsta na robu izumrtja: "A zdaj imamo novo upanje. Skupaj moramo narediti vse, da ga ohranimo." 

Sklač - angelski morski pes
Sklač - angelski morski pesFOTO: Shutterstock

 Za kakšnega morskega psa gre? 

Kot to dragoceno vrsto morskega psa opisujejo v WWF Adria, se živali zakopljejo v pesek, medtem ko čakajo na svoj plen – ribe, rake in mehkužce, ki jih lovijo s hitrim napadom iz zasede. Obstaja 22 vrst sklačev, ki so ena izmed najbolj ogroženih družin morskih psov na svetu. V Sredozemlju so doslej zabeležili tri vrste. Nekoč so bili v Jadranskem morju zelo razširjeni, danes pa so vsi v kategoriji kritično ogroženih in na rdečem seznamu IUCN. Zanje sta značilni počasna rast in pozna reproduktivna zrelost, imajo majhno število mladic. Zato so v primerjavi z drugimi ribami občutljivejši za ribolov in izgubo življenjskega prostora, sploh ker živijo v plitvih priobalnih vodah. 

Skrb vzbujajoče stanje morskih plenilcev 

Kot je za naš portal že pojasnil Andrej Gajić, profesor biologije, sodelavec National Geographica in direktor ustanove Sharklab Adria, ki znanstveno preučuje mehanizme razvoja bolezni pri morskih psih, skatih in ražah ter možnosti zaščite te živali, smo v Jadranskem morju doslej zabeležili 30 vrst morskih psov. Kot je izpostavil, je število trajnih vrst seveda manjše od tega. Nekatere vrste so precej razširjene, nekatere pa so zelo redke, vendar še vedno prisotne. Nekaj jih lahko predstavlja nevarnost za ljudi, a pri tem ni nobene potrebe za paniko, opozarja: "Imamo tudi velike morske pse, kot je morski pes orjak, ki je celo zaščiten v slovenskih vodah. Ker je to druga največja riba, lahko odrasli primerki dosežejo več kot deset metrov. Opazimo jih lahko spomladi in poleti, po navadi pa se pozimi preselijo v globoke vode in tako verjetno zapustijo jadransko obalo. So morski psi, ki se hranijo s planktonom, in so popolnoma neškodljivi."

Skrb vzbujajoče stanje morskih plenilcev je jasen znak propadanja Sredozemskega morja, opozarja Svetovna organizacija za varstvo narave. Več kot polovici vrst morskih psov in skatov grozi izumrtje. Najbolj jih ogroža ribolov, ki je pogosto pretiran in tudi nezakonit, v zadnjih desetletjih pa tudi plastični odpadki.