Časzazemljo.si
Beseda o Zemlji

'Nobenega razloga ni, zakaj v Evropi ne bi pridelali več stročnic'

Anja Kralj /02. 07. 2023 08.26

Zakaj bi se odpovedali mesu, če imamo ljudi, ki letijo z zasebnimi letali? Kot odgovarja dr. Žiga Malek, smo res soočeni s številnimi nesmisli, a prehranski sektor ima veliko večji vpliv, kot mislimo. Že zdravstveni kazalci povedo, da preprosto pojemo preveč izdelkov živalskega izvora in da jih moramo že zato zmanjšati, pozitiven vpliv na okolje pa je le dodaten bonus, opozarja.

Evropa že danes ni samooskrbna z beljakovinami, v veliki meri je odvisna od čezoceanske soje za prehrano živali. Ta je okoljsko sporna, zato recimo v Amazoniji padajo drevesa. Kako bi morali v Evropi nasloviti ta problem? Kakšne možnosti imamo za manjšo odvisnost? Je odgovor v novih tehnologijah? 

Evropa se je po eni strani začela zavedati svoje vloge v svetu. Uvoz soje iz Brazilije, kjer je veliko tveganje za deforestacijo, se zmanjšuje. Ne moremo pa si zatiskati oči, da tudi če imamo v Evropi bolj čisto okolje, svoje vplive izvozimo drugam po svetu. Poleg tega smo v kmetijstvu dosegli kar nekaj stropov. Zahvaljujoč številnim tehnologijam imamo visoko učinkovitost kmetijstva na marsikaterem področju tudi v Sloveniji. Če pogledamo učinkovitost v zahodnoevropskih megafarmah, kjer so živali natlačene druga poleg druge, je to že nezaželena učinkovitost na račun dobrobiti živali. Več priložnosti pa še je pri izboljšanju namakanja in iskanju sort, ki bodo bolj odporne. In velika priložnost je v sonaravnih principih kmetovanja, ko poskušamo skupaj z naravo ugotoviti, kako bi izboljšali odpornost. Določeni kmetijsko-gozdarski sistemi (t. i. agroforestry) so v določenih kontekstih dokazano bolj odporni na podnebne spremembe, poleg tega pa imajo tudi manjši vpliv na okolje. In čeprav imajo tudi bolj stabilne donose, so ti lahko nižji. Pred kakršnimi koli načrti spreminjanja prehranskega sistema moramo seveda tudi gledati na prehransko varnost, saj nočemo, da ljudje stradajo.

Kakšna je torej možna rešitev? 

Tu se je treba zazreti vase, kakšno porabo imamo. Že zdravstveni kazalci povedo, da preprosto pojemo preveč izdelkov živalskega izvora in da jih moramo že zato zmanjšati, pozitiven vpliv na okolje pa je le dodaten bonus. Ni nobenega razloga, zakaj v Evropi ne bi pridelali več stročnic. A naš prehranski sistem deluje tako, da jih je bilo lažje dobiti iz Argentine oziroma Brazilije. Treba bi bilo na evropski ravni zadostiti večji samooskrbi na področju stročnic. Seveda govorimo tudi o večji pridelavi stročnic za neposredno človeško porabo, kar pomeni manjšo porabo mesa in večjo porabo beljakovin rastlinskega izvora. Veliko raziskovalnih projektov gre v to smer. 

Raziskave, koliko so se ljudje po Evropi pripravljeni odpovedati mesu, letenju in podobno za dobrobit okolja, se zelo razlikujejo po državah. Ali ima naša sprememba vedenja lahko kakšen vpliv? 

Res imamo številne nesmisle. Zakaj bi se odpovedali mesu, če imamo ljudi, ki letijo z zasebnimi letali. Če imamo ljudi, ki letijo na razdaljah, za katere so na voljo vlaki, če imamo v Evropi 250 milijonov vozil z motorji na notranje izgorevanje in številne termoelektrarne, pa se še vedno koplje premog. Zakaj bi se torej lotili prehrane? Nedavna študija je pokazala, da tudi če bi danes popolnoma razogljičili energetski sektor in prometni sektor, bomo kljub temu zaradi naraščajočega prebivalstva na svetu in prebivalstva, ki si želi več beljakovin živalskega izvora, presegli stopinjo in pol segrevanja v primerjavi s predindustrijsko dobo in se zelo približali dvema stopinjama, česar pa seveda ne želimo. To samo kaže, da ima prehranski sektor veliko večji vpliv, kot mislimo. 

Koliko lahko v resnici spremenimo Evropejci ali Slovenci, ki smo na karti sveta precej mali? 

V Evropi radi poudarjamo, da naš kmetijski sektor prispeva le deset odstotkov izpustov toplogrednih plinov, ampak uvoz preostale hrane, pomembnih sestavin v prehranskem sistemu, kot je palmovo olje, in pa kmetijskih vnosov, kot so krma in gnojila, prispeva še precej veliko dodatnih izpustov. Ne moremo si zatiskati oči, da smo Slovenci majhni. Smo del globalnega oz. evropskega prehranskega sistema, veliko hrane uvažamo iz evropskih držav in moramo nekaj narediti. Potem je tu še etični razlog. Predstavljajte si, da kakšna velika in hitro rastoča država, kot je recimo Nigerija, doseže naš standard življenja in bo upravičeno s prstom kazala na nas v Sloveniji, ko ji bomo očitali okoljske vplive, povezane s prehranskim sistemom. Torej, pomembno je, da se zavedamo svoje odgovornosti. 

Živinoreja v Sloveniji? Kaj menite o pozivih o opuščanju živinoreje?

Živinoreja je del naše kulture dediščine in znanstveniki vedno pozivamo, da je treba upoštevati kulturni kontekst. Slovenci kot nek alpski narod smo skozi zgodovino razvili marsikatere tradicionalne jedi, ki temeljijo na živilih živalskega izvora. A roko na srce, v preteklosti jih nismo pojedli toliko, kot jih pojemo danes. Del države je seveda še vedno smiselno nameniti intenzivnemu kmetijstvu, ker če bi potrebovali več površin, da bi kmetovali bolj ekološko, to tudi ni nujno najbolje za okolje. Danes sicer vemo veliko več o kmetijstvu in njegovih vplivih na okolje, kot smo vedeli pred desetletji, zato lahko danes dosežemo sorazmerno produktivno kmetijstvo ob manjših vplivih na okolje kot še nedolgo nazaj.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
nelika123 02. 07. 2023 17.50
V strocnicah je precej ogljikovih hidratov.....Telo rabi mascobe.Ce bi kdo rad shujsal,naj se znebi ogljikovih hidratov,ki se spreminja v sladkor.....pa beljakovine tudi jest ..
RdecaPesa 02. 07. 2023 12.07
+0
Smesno je to psihiranje mesojedcev... kdaj vam je kdo rekel, da ne smete jest mesa?? Spodbuja se vas le, da ga jeste manj. Ocitno prevec mesa skvari mozgane...
?rnogled 02. 07. 2023 13.15
Drži se pese, nas pa pusti na miru.
Zmaga Moke 02. 07. 2023 11.41
+1
Nadležni ste že s tem siljenjem.
RdecaPesa 02. 07. 2023 12.03
+0
Ali pa vi z upiranjem, ki skodi celemu planetu?
nelika123 02. 07. 2023 12.35
+1
Ko bos resu svet, mi javi...Midlis,da si superheroj😀
nelika123 02. 07. 2023 12.43
+1
Lahk gres protestirat na Kitajsko,ce se upas....To bo resilo svet in bodo vidne tudi neke spremembe... Tki v Slo pa je mal narcesoidno...nimas vpliva na svet....jaz predlagam,tko eno bolj udarno
mr_green 02. 07. 2023 11.08
+4
Kot vidite v 90% ostalih komentarjev, vaši propagandi ne verjame več nihče in jo naa tem mestu tudi prepoznavamo. Agenda 2030 ne bo uspela.
Delavec_Slo 02. 07. 2023 10.55
+2
Ja moji dragi vegiji, te vaše stročnice je potrebno tudi gnojiti in od kod gnojilo?
el capitano 02. 07. 2023 11.13
+1
Iz riti ,tudi človeške..
nelika123 02. 07. 2023 09.05
+2
Najvecja laz je,da rabimo ogljikove hidrate.To je laz prehrambene industrije in sedaj,ko imajo laboratorije za umetno meso in rastlone,bi nas radi preusmerili drugam....Vse kar clovek rabi je meso in nic drugega....Najbolj zdravo je meso,brez ogljikovih hidratov.Poskusite in ne bo vec holestorola in drugih tezav....
mayjjya 02. 07. 2023 09.12
-2
to pa je že next level opranoglavstvo. Že otrok ti pove kaj je "bolj naravno" za človeka, v vsakem primeru bi prej posegel za barvnim sadjem kot pa mrtvo živaljo. Teorij in "resnic" pa je toliko, da glava boli, tak da moraš bit res ful pogumen in "pameten", da si upaš trditi, da ti veš absolutno resnico
nelika123 02. 07. 2023 09.15
+3
Oprosti draga moja.Si naredila podkus...pusti teorije iz šol in naredi preiskus.Namesto tablet za holestorol,se odpovej ogljikovim hidratom in jej meso,potrm pa pojdi na pregled po 12 mesecih in si poglej spremembo.Izzivam te,draga moja.Ne bos verjela.Obenem bos pa se shujsala precej.
nelika123 02. 07. 2023 09.17
+1
Ljudje na strocnicah,sadju in zelenjavi bodo moeali vsekakor vnasati se dodatna prehrambnena dopolnila,da ne zbolijo.Preiskusila oboje....
Darko32 02. 07. 2023 09.54
+1
nelika123 Nimaš prav. Hrana mora biti enakomerno zastopana. Tudi tako kot ti praviš. V SLoveniji je prav tako problem samo medo, ker je rpidelano v večini priemrov na kmetijah, katere hranijo živali z kemikalijami in raznimi dodatki. Posledično pa se vse skupaj prenese v prehransko verigo ljudi. Zato je edino meso, katero je vredu tisto, ki je pridelano na kmetiji, katera prideluje na ekološki in tradicionalen način. To je da ima vse živali na paši in da se prehranjujejo tudi z svežo krmo in ne uporabljajo nobenih kemikalij. Samo te kmetije se zatira.
mr_green 02. 07. 2023 11.07
+0
za razvoj zob in otroka so nujno potrebni maščobotopni vitamini in pika. Opranoglava si ti
štrekeljc 02. 07. 2023 11.39
+2
mayjjya, z nekega imam fotko svoje 9 mesečne hčere. Na mizi zanjo "barvito sadje", ona pa se baše s čevapčičem, ki ga je vzela z mojega krožnika.
brabusednet 02. 07. 2023 09.02
+6
Čisto zgrešeno,mene po stročnicah napenja,da prdim,kot dihur.Če je goveje prdenje škodljivo naravi,kot strokovnjaki trdijo je po mojem človeško enako.Po zaužitim mesom pa takih napenjaj nimam.Tako,da to obdržite zase strokovnjaki.
nur-amrabar 02. 07. 2023 08.53
+6
sej boste dobili ščurke od EU!Kaj vam bo fažol.
Časzazemljo.si
ISSN 2630-1679 © 2025, Časzazemljo.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1073